Hvad er Saxenda (liraglutid)?

Før du køber Saxenda uden recept i Danmark, bør du læse følgende. Saxenda tilhører en gruppe af lægemidler, der anvendes til behandling af type 2-diabetes, kendt som GLP-1-receptoragonister.

Det blev først udviklet som et lægemiddel til behandling af type 2-diabetes, men er nu anerkendt som et middel til behandling af fedme i udlandet efter at have fået godkendelse fra Food and Drug Administration (FDA), European Medicines Authority (EMA) og Korea Food and Drug Administration (KFDA). Det er en daglig selvindsprøjtning, der reducerer sulten og sandsynligvis vil have en indvirkning på slankekure.

Det har ikke vist sig at være effektivt eller sikkert til behandling af fedme, hvor det kun er godkendt og forsikret til behandling af type 2-diabetes.

GLP-1 (glukagonlignende peptid-1): Hvad er det?

Flere hormoner styrer præcist mængden af glukose i blodet hos mennesker. Blandt dem er betacellerne i bugspytkirtlen, som danner hormonet insulin, afgørende for transporten af glukose fra blodet til cellerne.

Mange hormoner, herunder inkretin, som frigives af fordøjelsessystemet, styrer også insulinfrigivelsen. Glukoseafhængigt insulinotropisk polypeptid (GIP), som frigives af L-celler i den øverste del af tyndtarmen, og glukagonlignende peptid-1 (GLP-1), som udskilles af K-celler i den nederste halvdel, er to forskellige typer inkretiner.

Det var allerede kendt, at GLP-1 frigives fra den del af centralnervesystemet, der kaldes den medullære kerne af den solitære fasciculus, som også indeholder leptinreceptorer.

Saxenda

Men da GLP-1 har en meget kort halveringstid, er det meget usandsynligt, at det når frem til bugspytkirtlen. For nylig er det imidlertid blevet vist, at GLP-1 påvirker spiseadfærd ved at virke på hypothalamus, og mekanismen bag denne virkning – som er forskellig fra blodsukkerregulering – er blevet afklaret.

GLP-1 er også blevet vist at blive dannet af hjernens immunceller, kendt som mikroglia, hvilket indikerer dets potentielle rolle i hjernens immunitet.

Hvorfor virker Saxenda (en GLP-1-receptoragonist) som vægttab?

1. Hjernerelaterede virkninger

Den hypothalamiske paraventrikulære kerne anses for at være kontrolcentret for sult. Når GLP-1 kommer ind i denne kerne, aktiverer det celler, der producerer CRH, nesfatin og oxytocin, hvilket undertrykker appetitten. Selv om GLP-1 ikke når hjernen, har det vist sig at aktivere den paraventrikulære kerne ved at virke på den vagale afferente kanal og sende information til nucleus solitarius. Uden at forårsage stress kan disse appetitdæmpende virkninger tilskynde folk til at spise mindre, hvilket sandsynligvis vil føre til vægttab.

2. Virkninger på maven

Det er blevet vist, at Saxenda online i Danmark (en GLP-1-receptoragonist) øger sammentrækningen af pylorus sphincter, mindsker peristaltikken og beroliger gastrisk fundus (forsnævring af mavesækken). De reducerer således mavens bevægelighed og forsnævrer mavesækken. Resultatet er en forsinkelse i udskillelsen af maden fra maven og en længerevarende mæthedsfornemmelse, to fænomener, der burde reducere snacking og undgå spiseforstyrrelser.

3. Aktivitet i forbindelse med bugspytkirtlen

Når maden kommer ind i fordøjelsessystemet, produceres GLP-1 i kredsløbet fra den nederste del af tyndtarmen in vivo. GLP-1, der transporteres i blodet, transporteres til bugspytkirtlen, hvor det binder sig til og fremmer frigivelsen af insulinproducerende betaceller og dermed sænker blodsukkeret. Enzymet DPP-4 nedbryder og inaktiverer hurtigt GLP-1 in vivo, men Saxenda har en struktur, der modstår nedbrydning og kan fungere i en længere periode.

Dette reducerer sandsynligheden for “blodsukkerspidser” ved at reducere den postprandiale stigning i blodsukkeret.

De terapeutiske fordele ved Saxenda (GLP-1-receptoragonist)

En artikel, der evaluerede virkningerne af liraglutid (varemærket Saxenda i Europa) på fedme, blev offentliggjort i 2015 i The New England Publication of Medicine, et højt respekteret medicinsk tidsskrift.

Hos 3.731 overvægtige personer med et BMI på 30 eller derover blev virkningerne af liraglutidinjektioner sammenlignet med virkningerne af placebo (placebo) i løbet af de 56 uger, som undersøgelsen varede.

Resultaterne viste, at deltagerne i gruppen med liraglutid-injektion tabte sig i næsten 92 % af tilfældene.

Især i populationen af patienter, der har købt Saxenda uden recept i Danmark:

 • Mere end 5 % af dem, der tabte sig – 63,2 % – gjorde det.
 • 33,1 % reducerede deres kropsvægt med mere end 10 %.
 • 14,4 % havde et vægttab på 15 % eller mere.

Denne indvirkning på vægtreduktionen blev verificeret. Sammenlignet med placebogruppen:

 • 27,1 % reducerede deres kropsvægt med mere end 5 %.
 • 10,6 % reducerede deres kropsvægt med mere end 10 %.
 • 3,5 % havde et vægttab på 15 % eller mere.

Dette var resultatet.

Da forsøget oprindeligt var designet til overvægtige personer, blev der også observeret et betydeligt vægttab i placebogruppen, men der var en statistisk signifikant forskel i det procentvise vægttab i liraglutidgruppen ved alle reduktionsniveauer.

Det forventes, at det ved at mindske den postprandiale stigning i blodglukose også vil forsinke udviklingen af diabetes ved at mindske den postprandiale stigning i blodglukose.

Sikkerhed af Saxenda (GLP-1 receptoragonist)

Mange mennesker er opmærksomme på Saxendas rolle som blodsukkersænkende diabetesmedicin, og nogle er bekymrede for, at Saxenda kan føre til hypoglykæmi, hvis blodsukkeret falder for lavt.

GLP-1, som er en af ingredienserne i Saxenda, stimulerer dog kun bugspytkirtlen til at udskille mere insulin, når blodsukkeret er noget højt.

De to andre virkninger, “appetitundertrykkelse” og “vedvarende mæthed”, reducerer eller øger ikke blodsukkeret. Familien af naturprodukter omfatter GLP-1. GLP-1 anses derfor for at have en meget lav risiko for at forårsage hypoglykæmi.

Forholdsregler og bivirkninger af Saxenda (en GLP-1 receptoragonist)

Oppustet mave, kvalme og ubehag.

Dette sker på grund af GLP-1’s virkning ved at forsinke frigivelsen af mad fra maven. Vedvarende opkastninger eller alvorlige symptomer kan kræve, at behandlingen afbrydes, mens milde symptomer ofte forbedres med overvågning i løbet af nogle få uger.

Diarré.

Det menes at ske, fordi GLP-1 ændrer tarmmotiliteten. Hvis diarréen er håndterbar, bliver den ofte bedre, når man overvåger væskeindtaget for at undgå dehydrering, men hvis den er hyppig, kan det være nødvendigt at stoppe behandlingen.

Galdesten.

Desuden forhindrer GLP-1 galdeblæren i at bevæge sig, hvilket gør det lettere for galdesten at danne sig. Det er tilrådeligt at gå til læge, hvis du oplever alvorligt ubehag (kolik) i øverste højre del af maven, hjerteområdet eller ryggen.

Hypoglykæmi.

Personer uden diabetes er mindre tilbøjelige til at opleve hypoglykæmiske bivirkninger, selv om det er meget sjældent. Tag sukker straks, hvis du oplever symptomer på hypoglykæmi som f.eks. kuldegysninger, rystende hænder eller hjertebanken.

Takykardi.

Hurtig eller uregelmæssig hjerterytme kan opstå som følge af brugen af GLP-1. Hvis du oplever mærkelige fysiske symptomer, skal du kontakte en læge.

Allergier

Allergier kan være mindre alvorlige, som f.eks. et hududslæt, eller farlige, som f.eks. anafylaktisk chok.

Adfærdsmæssige symptomer

Efter at have købt Saxenda online i Danmark er der risiko for bivirkninger, hvis man bemærker tegn som f.eks. angst, tristhed, humørsvingninger eller selvmordsforsøg. Stop straks brugen og gå på hospitalet.

Hvordan proceduren gennemføres

TRIN ET: En medicinsk vurdering

Dine problemer vil blive drøftet med lægen, mens han/hun undersøger dig.

Andet trin i den præoperative proces

Intet særligt at rapportere

Trin 3: Behandling

Der kræves en indledende blodprøve. Patienten får en indsprøjtning i “lårene eller maven” under lægens tilsyn.

TRIN 4: Pleje efter operationen

Hvis der ikke er nogen problemer, fortsætter vi med at ordinere medicinen ved din næste aftale efter at have spurgt dig, hvordan du har det fysisk efter indgivelsen.

Om proceduren

Behandlingsområde: Lår og mave

Behandlingens varighed: 30 minutter

Interval: Dagligt

 • Ingen planlægning forud for behandlingen
 • 1 måned efter behandlingen, opfølgningsbesøg efter behandlingen
 • Lav smerte (den anvendte injektionsnål er tynd og kort, så der er kun lidt smerte).
 • Ingen bedøvelse
 • Ingen nedetid
 • Make-up kan anvendes umiddelbart efter proceduren.
 • ansigtsvask samme dag
 • bruser samme dag
 • bruser næste dag
Bivirkninger og sikkerhedsforanstaltninger
 • Forstoppelse
 • Kvalme
 • Problemer med fordøjelsessystemet (mavepine)
 • Diarré

I begyndelsen af behandlingen er symptomerne ofte fremtrædende, og bivirkningerne forbedres normalt, efterhånden som behandlingen fortsætter. Efterhånden som doseringen justeres til et optimalt niveau under hele behandlingen, forsvinder bivirkningerne ofte. Nåle, der anvendes til selvinjektion, betragtes som medicinsk affald. Personer, der ikke er bekendt med medicinsk affald, kan ikke få det ordineret.

Kontraindikationer for at købe Saxenda uden recept i Danmark

 • Patienter i behandling for diabetes mellitus.
 • Personer med bugspytkirtelsygdom.
 • personer med allergi eller overfølsomhed over for GLP-1-injektion.
 • patienter, der modtager kræftbehandling eller inden for tre måneder efter behandling (derefter skal du kontakte den behandlende læge).
 • personer med nedsat nyre- eller hjertefunktion.
 • personer med ødem, ascites, dialyse eller sensorisk nedsat funktion (afhængigt af stedet).
 • personer med G6PD-mangel (en genetisk sygdom)
 • Personer med herpes (ifølge hjemmesiden)
 • Personer, der ikke er bekendt med selvinjektion
 • Personer, der kan være gravide, ammer eller er gravide.
 • 3 måneder efter fødslen (herunder abort eller abort)

Dosering af Saxenda

 • Når du har købt Saxenda online i Danmark, skal du åbne låget på Saxenda, tage det ud af køleskabet og rengøre det.
 • Efter at have fjernet nålebetrækket og skruet nålen ind i Saxenda mod uret, skal du fjerne hætten (2 stykker).
 • Når du bruger en ny Saxenda, skal du tømme den gamle.

Hvordan vælger man det område, der skal syes?

 • Indstil Saxenda-skiveuret til det symbol, der tiltrækker opmærksomhed.
 • Sørg for, at omgivelserne er sikre og ude af syne, før du trykker på knappen med den tilsluttede nål pegende opad.
 • Drej drejehjulet for at justere indsprøjtningsmængden.
 • Brug en antiseptisk klud til at rengøre det område, der skal injiceres.
 • Før nålen ind i målstedet, mens du holder sprøjten, så skiven er synlig.
 • Tryk på injektionsknappen, og tag seks rolige indåndinger. Når du fjerner nålen, skal du fortsat holde injektionsknappen nede.
 • For at fjerne nålen skal du sætte hætten på og dreje den mod uret for at fjerne den. Læg nålen og hætten i en kanyleboks eller lignende til sikker bortskaffelse.

Hvad er prisen på Saxenda i Danmark?

 • For 1 Saxenda pen er prisen: 1.046,32 kr.
 • For 2 Saxenda-penne er prisen: 1.840,53 kr.
 • For 3 kuglepenne fra Saxenda er prisen : 2.624,34 kr.
 • For 4 kuglepenne fra Saxenda er prisen : 3.437,15 kr.
 • For 5 kuglepenne fra Saxenda er prisen: 3.858,80 kr.

Skriv et svar

Please sing in to post your comment or singup if you don't have account.