Pyruvatcarboxylase mangel

 

Beskrivelse Pyruvat carboxylase mangel er en arvelig lidelse, der forårsager mælkesyre og andre potentielt giftige forbindelser at akkumulere i blodet. Høje niveauer af disse stoffer kan skade kroppens organer og væv, især i nervesystemet.
Forskere har identificeret mindst tre typer af pyruvatcarboxylase-mangel, som er kendetegnet ved sværhedsgraden af deres tegn og symptomer. Type A, som er blevet identificeret hovedsageligt hos mennesker fra Nordamerika, har moderat svære symptomer, der begynder i barndommen. Karakteristiske træk omfatter udviklingsforsinkelse og opbygning af mælkesyre i blodet (mælkesyreose). Øget surhed i blodet kan føre til opkastning, mavesmerter, ekstrem træthed (træthed), muskel svaghed og vejrtrækningsbesvær. I nogle tilfælde udløses episoder af mælkesyreose ved en sygdom eller perioder uden mad (fastende). Børn med pyruvatcarboxylase-mangel type A overlever kun i tidlig barndom.
Pyruvatcarboxylase-mangel type B har livstruende tegn og symptomer, der bliver synlige kort efter fødslen. Denne form for tilstanden er rapporteret for det meste i Europa, især Frankrig. Berørte spædbørn har alvorlig mælkesyreose, en opbygning af ammoniak i blodet (hyperammonæmi) og leversvigt. De oplever neurologiske problemer, herunder svag muskeltonus (hypotoni), unormale bevægelser, anfald og koma. Spædbørn med denne form for tilstanden overlever normalt i mindre end 3 måneder efter fødslen.
En mildere form af pyruvatcarboxylase-mangel, der undertiden er kaldt type C, er også blevet beskrevet. Denne type er karakteriseret ved lidt forhøjede niveauer af mælkesyre i blodet og minimal tegn og symptomer på nervesystemet.
Frekvens Pyruvatcarboxylase mangel er en sjælden tilstand, med en estimeret forekomst af 1 ud af 250.000 fødsler over hele verden. Denne lidelse ser ud til at være meget mere almindelig hos nogle Algonkian indiske stammer i det østlige Canada.
Genetiske
Ændringer
Mutationer i PC-genet forårsager pyruvatcarboxylase-mangel.
PC genet giver instruktioner til fremstilling af et enzym kaldet pyruvat carboxylase. Dette enzym er aktivt i mitokondrier, som er de energiproducerende centre inden for celler. Det er involveret i flere vigtige cellulære funktioner, herunder generering af glukose, et simpelt sukker, som er kroppens vigtigste energikilde. Pyruvatcarboxylase spiller også en rolle i dannelsen af den beskyttende kappe, der omgiver bestemte nerveceller (myelin) og fremstillingen af hjernekemikalier kaldet neurotransmittere.
Mutationer i PC-genet reducerer mængden af pyruvatcarboxylase i celler eller forstyrrer enzymets aktivitet. Det manglende eller ændrede enzym kan ikke udføre sin afgørende rolle i dannelsen af glukose, hvilket nedsætter kroppens evne til at producere energi i mitokondrier. Desuden tillader et tab af pyruvatcarboxylase potentielt toksiske forbindelser såsom mælkesyre og ammoniak at opbygge og beskadige organer og væv. Forskere foreslår, at tabet af pyruvatcarboxylasefunktion i nervesystemet, især enzymets rolle i myelindannelse og neurotransmitterproduktion, også bidrager til de neurologiske træk ved pyruvatcarboxylase-mangel.
Arvemønster Denne tilstand er arvet i et autosomalt recessivt mønster, hvilket betyder, at begge kopier af genet i hver celle har mutationer. Forældrene til et individ med en autosomal recessiv tilstand hver bærer en kopi af det muterede gen, men de viser typisk ikke tegn og symptomer på tilstanden.
Andre navne til denne betingelse Ataxi med mælkesyre, type II.
PC mangel.
Pyruvat Carboxylase Deficiency Disease.
Kilde  National Institutes of Health