Primær carnitin mangel

 

Beskrivelse Primær carnitin mangel er en tilstand, der forhindrer kroppen i at bruge visse fedtstoffer til energi, især i perioder uden mad (fastende). Carnitin, et naturligt stof erhvervet mest gennem kosten, bruges af celler til at behandle fedtstoffer og producere energi.
Tegn og symptomer på primær carnitin mangel forekommer typisk under barndom eller tidlig barndom og kan omfatte alvorlig hjerne dysfunktion (encefalopati), svækket og forstørret hjerte (kardiomyopati), forvirring, opkastning, muskelsvaghed og lavt blodsukker (hypoglykæmi). Alvorligheden af denne tilstand varierer blandt berørte personer. Nogle mennesker med primær carnitin mangel er asymptomatiske, hvilket betyder, at de ikke har tegn eller symptomer på tilstanden. Alle personer med denne lidelse er i fare for hjertesvigt, leverproblemer, koma og pludselig død.
Problemer relateret til primær carnitin mangel kan udløses af perioder med fasting eller ved sygdomme som virale infektioner. Denne sygdom er undertiden forvekslet med Reye syndrom, en alvorlig lidelse, der kan udvikle sig hos børn, mens de ser ud til at komme sig ud af virale infektioner som fx kyllingepok eller influenza. De fleste tilfælde af Reye syndrom er forbundet med anvendelsen af aspirin under disse virusinfektioner.
Frekvens Forekomsten af primær carnitin mangel i befolkningen er ca. 1 ud af 100.000 nyfødte. I Japan påvirker denne lidelse 1 ud af hver 40.000 nyfødte.
Genetiske
Ændringer
Mutationer i SLC22A5 genet forårsager primær carnitin mangel. Dette gen giver instruktioner til fremstilling af et protein kaldet OCTN2, der transporterer carnitin til celler. Celler har brug for carnitin til at bringe bestemte typer af fedtstoffer (fedtsyrer) i mitokondrier, som er de energiproducerende centre i celler. Fedtsyrer er en vigtig kilde til energi til hjertet og musklerne. I faste perioder er fedtsyrer også en vigtig energikilde for leveren og andre væv.
Mutationer i SLC22A5-genet resulterer i et fraværende eller dysfunktionelt OCTN2-protein. Som et resultat er der en mangel (mangel) af carnitin inden for celler. Uden carnitin kan fedtsyrer ikke komme ind i mitokondrier og bruges til at producere energi. Reduceret energiproduktion kan føre til nogle af træk ved primær carnitin mangel, såsom muskel svaghed og hypoglykæmi. Fedtsyrer kan også opbygges i celler og beskadige lever, hjerte og muskler. Denne unormale opbygning forårsager de andre tegn og symptomer på lidelsen.
Lær mere om genet, der er forbundet med primær carnitin mangel
Arve mønster Primær carnitin mangel er arvet i et autosomalt recessivt mønster, hvilket betyder, at begge kopier af genet i hver celle har mutationer. Oftest er forældrene til et individ med en autosomal recessiv lidelse bærere, hvilket betyder, at de hver bærer en kopi af det muterede gen. Bærere af SLC22A5 genmutationer kan have nogle tegn og symptomer relateret til tilstanden.
Kilde National Institutes of Health
Hvad er autosomal dominant arvegang? Nogle sygdomme nedarves dominant.
Det betyder, at en person arver én normal og én forandret kopi af et arveanlæg (et gen). Arveanlægget med forandringen (mutationen) dominerer over det normale arveanlæg. Det medfører, eller øger sandsynligheden for, at personen udvikler den arvelige sygdom. Visse dominante sygdomme er til stede fra fødslen. Andre viser sig først i voksenalderen, og kaldes så ”sent debuterende”.
Når én af forældrene har et forandret arveanlæg, kan de videregive enten det normale eller det forandrede arveanlæg til deres barn. Hvert barn, uanset kønnet, har derfor 50 % sandsynlighed for at arve det forandrede arveanlæg og dermed være i risiko for at udvikle sygdom.
Der er også 50 % sandsynlighed for, at barnet vil arve det normale arveanlæg. Hvis dette sker, vil barnet ikke udvikle sygdommen og kan ikke videregive sygdommen til sine børn. Sandsynligheden gælder for hver graviditet og er den samme for både drenge og piger.
Hvorfor kan en dominant arvelig sygdom tilsyneladende springe en generation over? Dominante sygdomme kan komme forskelligt til udtryk inden for familien. Dette kaldes variabel ekspression. Arveanlægget springer ikke en generation  over, men nogle personer har ingen eller så milde symptomer, at de tilsyneladende ikke har sygdommen.
Kilde Odense Universitets Hospital (OAU)