NARP

Neuropati, ataxi og retinitis pigmentosa

Beskrivelse Neuropati, ataxi og retinitis pigmentosa (NARP) er en tilstand, der forårsager en række tegn og symptomer, der primært påvirker nervesystemet. Begynder i barndom eller tidlig voksenalder, oplever de fleste mennesker med NARP følelsesløshed, prikkende eller smerte i arme og ben (sensorisk neuropati); Muskel svaghed; Og problemer med balance og koordinering (ataxi). Mange berørte individer har også synstab som følge af ændringer i det lysfølsomme væv, der linjer øjets bagside (nethinden). I nogle tilfælde er synstabet resultatet af en tilstand, der hedder retinitis pigmentosa. Denne øjenlidelse forårsager gradvis at svække linsens lysfølsomme celler.
Læringsvanskeligheder og udviklingsforsinkelser ses ofte hos børn med NARP, og ældre personer med denne tilstand kan opleve et tab af intellektuel funktion (demens). Andre funktioner i NARP omfatter anfald, høretab og abnormiteter af de elektriske signaler, som styrer hjerteslag (hjerteledningsdefekter). Disse tegn og symptomer varierer blandt berørte personer.
Frekvens Forekomsten af NARP er ukendt. Denne lidelse er sandsynligvis mindre almindelig end en lignende men mere alvorlig tilstand, Leigh syndrom, som rammer omkring 1 ud af 40.000 mennesker.
Genetiske
Ændringer
NARP er resultatet af mutationer i MT-ATP6 genet. Dette gen er indeholdt i mitokondrie-DNA, også kendt som mtDNA. Mitokondrier er strukturer i celler, der omdanner energien fra mad til en form, som cellerne kan bruge. Selvom de fleste DNA er pakket i kromosomer inde i kernen, har mitokondrier også en lille mængde af deres eget DNA.
MT-ATP6 genet tilvejebringer instruktioner til fremstilling af et protein, der er essentielt for normal mitokondriel funktion. Gennem en række kemiske reaktioner bruger mitokondrier ilt og simple sukkerarter til at skabe adenosintri fosfat (ATP), cellens primære energikilde. MT-ATP6-proteinet udgør en del (underenhed) af et enzym kaldet ATP-syntase, som er ansvarlig for det sidste trin i ATP-produktion. Mutationer i MT-ATP6-genet ændrer strukturen eller funktionen af ATP-syntase, hvilket reducerer mitokondriernes evne til at producere ATP. Det er fortsat uklart, hvordan denne forstyrrelse i mitokondriel energiproduktion fører til muskelsvaghed, synstab og de andre specifikke træk ved NARP.
Arvemønster Denne tilstand er arvet i et mitokondrielt mønster, som også er kendt som moderens arv. Dette arvemønster gælder for gener indeholdt i mtDNA. Fordi ægceller, men ikke sædceller, bidrager med mitokondrier til det udviklende embryo, kan børn kun arve lidelser som følge af mtDNA-mutationer fra deres mor. Disse lidelser kan forekomme i hver generation af en familie og kan påvirke både mænd og kvinder, men fædre overleverer ikke træk i forbindelse med ændringer i mtDNA til deres børn.
De fleste af kroppens celler indeholder tusindvis af mitokondrier, hver med en eller flere kopier af mtDNA. Sværhedsgraden af nogle mitokondrielle lidelser er forbundet med procentdelen af mitokondrier i hver celle, der har en særlig genetisk forandring. De fleste individer med NARP har en specifik MT-ATP6 mutation i 70 procent til 90 procent af deres mitokondrier. Når denne mutation er til stede i en højere procentdel af en persons mitokondrier – større end 90 procent til 95 procent – forårsager det en mere alvorlig tilstand kendt som moderært arvet Leigh syndrom. Fordi disse to betingelser skyldes de samme genetiske ændringer og kan forekomme i forskellige medlemmer af en enkelt familie, mener forskere, at de kan repræsentere et spektrum af overlappende funktioner i stedet for to forskellige syndromer.
Andre navne til denne betingelse NARP
NARP syndrom
Neurogen muskel svaghed, ataksi og retinitis pigmentosa
Neuropati, ataxi og retinitis pigmenter
Kilde National Institutes of Health