MNGIE

Mitokondriel neurogastrointestinal encefalopati sygdom

Beskrivelse Mitokondriel neurogastrointestinal encephalopati (MNGIE) sygdom er en tilstand, som påvirker flere dele af kroppen, især fordøjelsessystemet og nervesystemet. De vigtigste træk ved MNGIE sygdom kan forekomme når som helst fra barndom til voksenalder, men tegn og symptomer begynder oftest 20 år. De medicinske problemer forbundet med denne lidelse forværres med tiden.
Abnormaliteter i fordøjelsessystemet er blandt de mest almindelige og alvorlige træk ved MNGIE sygdom. Næsten alle berørte mennesker har en tilstand kendt som gastrointestinal dysmobilitet, hvor muskler og nerver i fordøjelsessystemet ikke flytter mad gennem fordøjelseskanalen effektivt. De resulterende fordøjelsesproblemer omfatter følelser af fylde (mæthed) efter at have spist kun en lille mængde, problemer med at synke (dysfagi), kvalme og opkastning efter at have spist, episoder af mavesmerter, diarré og tarmblokering. Disse gastrointestinale problemer fører til ekstremt vægttab og nedsat muskelmasse (cachexia).
MNGIE sygdom er også præget af abnormiteter i nervesystemet, selvom disse tenderer til at være mildere end de gastrointestinale problemer. Berørte personer oplever prikken, følelsesløshed og svaghed i deres lemmer (perifer neuropati), især i hænder og fødder. Yderligere neurologiske tegn og symptomer kan omfatte hængende øjenlåg (ptosis), svaghed i musklerne, der styrer øjenbevægelse (oftalmoplegi) og høretab. Leukoencefalopati, som er forringelsen af en type hjernevæv kendt som hvidt stof, er et kendetegn ved MNGIE-sygdom. Disse ændringer i hjernen kan ses med magnetisk resonans billeddannelse (MRI), selvom de normalt ikke forårsager symptomer hos mennesker med denne lidelse.
Frekvens Udbredelsen af MNGIE sygdom er ukendt. Ca. 70 personer med denne lidelse er blevet rapporteret.
Genetiske
Ændringer
Mutationer i TYMP-genet (tidligere kendt som ECGF1) forårsager MNGIE-sygdom. Dette gen giver instruktioner til fremstilling af et enzym, der hedder thymidinphosphorylase. Thymidin er et molekyle kendt som et nukleosid, som (efter en kemisk modifikation) anvendes som en byggesten af DNA. Thymidinphosphorylase nedbryder thymidin i mindre molekyler, hvilket hjælper med at regulere niveauet af nukleosider i celler.
TYMP-mutationer reducerer eller eliminerer virkningen af thymidinphosphorylase kraftigt. En mangel på dette enzym gør det muligt for thymidin at opbygge til meget høje niveauer i kroppen. Forskere mener, at et overskud af dette molekyle er skadeligt for en bestemt type DNA, der er kendt som mitokondrielt DNA eller mtDNA. Mitokondrier er strukturer i celler, der omdanner energien fra mad til en form, som cellerne kan bruge. Selvom de fleste DNA er pakket i kromosomer inde i kernen, har mitokondrier også en lille mængde af deres eget DNA.
Mitokondrier bruger nukleosider, herunder thymidin, til at opbygge nye molekyler af mtDNA efter behov. Et tab af thymidinphosphorylaseaktivitet og den resulterende opbygning af thymidin forstyrrer sædvanlig vedligeholdelse og reparation af mtDNA. Som et resultat kan mutationer akkumulere i mtDNA, hvilket får det til at blive ustabilt. Derudover kan mitokondrier have mindre mtDNA end normalt (mtDNA udtømning). Disse genetiske ændringer forringer mitokondriernes normale funktion. Selvom mtDNA-abnormiteter ligger til grund for fordøjelses- og neurologiske problemer, der er karakteristiske for MNGIE-sygdom, er det uklart, hvor defekte mitokondrier forårsager sygdommens specifikke træk.
Arvemønster Denne tilstand er arvet i et autosomalt recessivt mønster, hvilket betyder, at begge kopier af TYMP-genet i hver celle har mutationer. Forældrene til et individ med en autosomal recessiv tilstand hver bærer en kopi af det muterede gen, men de viser typisk ikke tegn og
Andre navne til denne betingelse MEPOP
Mitokondriel myopati med sensorimotorisk polyneuropati, oftalmoplegi og pseudoobstruktion.
Mitokondrielt neurogastintestinal encephalopati syndrom.
MNGIE sygdom.
MNGIE syndrom.
Myoneurogastrointestinal encefalopati syndrom.
Oculogastrointestinal muskeldystrofi.
OGIMD.
polip.
polyneuropati, Oftalmoplegi, leukoencefalopati og intestinal pseudoobstruktion.
Thymidinphosphorylase-mangel.
Kilde National Institutes of Health