LCHAD

Langkædede 3-hydroxyacyl-CoA dehydrogenase mangel

Beskrivelse Langkædede 3-hydroxyacyl-CoA dehydrogenase (LCHAD) mangel er en sjælden tilstand, der forhindrer kroppen i at omdanne visse fedtstoffer til energi, især i perioder uden mad (fastende).
Tegn og symptomer på LCHAD-mangel opstår typisk i barndommen eller i barndommen og kan omfatte fodringsproblemer, mangel på energi (letargi), lavt blodsukker (hypoglykæmi), svag muskelton (hypotoni), leverproblemer og abnormiteter i lysfølsomme Væv på bagsiden af øjet (nethinden). Senere i barndommen kan mennesker med denne tilstand opleve muskelsmerter, nedbrydning af muskelvæv og tab af følelse i deres arme og ben (perifer neuropati). Personer med LCHAD-mangel er også i fare for alvorlige hjerteproblemer, vejrtrækningsvanskeligheder, koma og pludselig død.
Problemer relateret til LCHAD-mangel kan udløses, når kroppen er under stress, for eksempel i perioder med fasting, sygdomme som virale infektioner eller vejr-ekstremer. Denne sygdom er undertiden forvekslet med Reye syndrom, en alvorlig lidelse, der kan udvikle sig hos børn, mens de ser ud til at komme sig ud af virale infektioner som fx skoldkopper eller influenza. De fleste tilfælde af Reye syndrom er forbundet med anvendelsen af aspirin under disse virusinfektioner.
Frekvens Forekomsten af LCHAD-mangel er ukendt. Et skøn baseret på en finsk befolkning indikerer, at 1 ud af 62.000 graviditeter er påvirket af denne lidelse. I USA er forekomsten sandsynligvis meget lavere.
Genetiske
Ændringer
Mutationer i HADHA-genet forårsager LCHAD-mangel. HADHA-genet giver instruktioner til fremstilling af en del af et enzymkompleks, der kaldes mitokondriel trifunktionelt protein. Dette enzymkompleks fungerer i mitokondrier, de energiproducerende centre i celler. Som navnet antyder, indeholder mitokondriel trifunktionelt protein tre enzymer, der hver især udfører en anden funktion. Dette enzymkompleks er påkrævet for at nedbryde (metabolisere) en gruppe fedtstoffer kaldet langkædede fedtsyrer. Langkædede fedtsyrer findes i fødevarer som mælk og visse olier. Disse fedtsyrer opbevares i kroppens fedtvæv. Fedtsyrer er en vigtig kilde til energi til hjertet og musklerne. I faste perioder er fedtsyrer også en vigtig energikilde for leveren og andre væv.
Mutationer i HADHA-genet, der forårsager LCHAD-mangel, forstyrrer et af funktionerne i dette enzymkompleks. Disse mutationer forhindrer normal behandling af langkædede fedtsyrer fra mad og kropsfedt. Som følge heraf omdannes disse fedtsyrer ikke til energi, hvilket kan føre til nogle træk ved denne lidelse, såsom letargi og hypoglykæmi. Langkædede fedtsyrer eller delvist metaboliserede fedtsyrer kan også opbygge og beskadige leveren, hjertet, musklerne og nethinden. Denne unormale opbygning forårsager andre tegn og symptomer på LCHAD-mangel.
Arvs mønster Denne tilstand er arvet i et autosomalt recessivt mønster, hvilket betyder, at begge kopier af genet i hver celle har mutationer. Forældrene til et individ med en autosomal (kønsbunden) recessiv tilstand hver bærer en kopi af det muterede gen, men de viser typisk ikke tegn og symptomer på tilstanden.
Andre navne til
denne betingelse
3-hydroxyacyl-CoA dehydrogenase, langkæde, mangel
LCHAD-mangel
Langkædede 3-hydroxyacyl CoA dehydrogenase mangel
Langkædede 3-hydroxyacyl-coenzym A dehydrogenase mangel
Langkædede 3-OH acyl-CoA dehydrogenase mangel
Trifunktionelle proteinmangel, type 1
Kilde National Institutes of Health