Glutarsyreæmi type II

 

Beskrivelse Glutarsyreæmi type II er en arvelig lidelse, der forstyrrer kroppens evne til at nedbryde proteiner og fedtstoffer til at producere energi. Ufuldstændigt forarbejdede proteiner og fedtstoffer kan opbygges i kroppen og forårsage, at blodet og vævene bliver for sure (metabolisk acidose).
Glutarsyreæmi type II forekommer normalt i barndom eller tidlig barndom som en pludselig episode kaldet en metabolisk krise, hvor acidose og lavt blodsukker (hypoglykæmi) forårsager svaghed, adfærdsmæssige ændringer som dårlig fodring og nedsat aktivitet og opkastning. Disse metaboliske kriser, som kan være livstruende, kan udløses af almindelige barndomssygdomme eller andre påvirkninger.
I de mest alvorlige tilfælde af glutarsyreæmi type II kan berørte personer også blive født med fysiske abnormiteter. Disse kan omfatte hjerneforvrængninger, en forstørret lever (hepatomegali), et svækket og forstørret hjerte (dilateret kardiomyopati), væskefyldte cyster og andre misdannelser af nyrerne, usædvanlige ansigtsegenskaber og kønsorganale abnormiteter. Glutarsyreæmi type II kan også forårsage en karakteristisk lugt, der ligner den af svedige fødder.
Nogle berørte individer har mindre alvorlige symptomer, som begynder senere i barndommen eller i voksenalderen. I de mildeste former for glutarsyreæmi type II kan muskel svaghed, der udvikler sig i voksenalderen, være det første tegn på lidelsen.
Frekvens Glutarsyreæmi type II er en meget sjælden lidelse; Dens præcise forekomst er ukendt. Det er blevet rapporteret i flere forskellige etniske grupper.
Genetiske
Ændringer
Mutationer i et hvilket som helst af tre gener, ETFA, ETFB og ETFDH kan resultere i glutarsyreæmi type II. ETFA- og ETFB-gener tilvejebringer instruktioner til fremstilling af to proteinsegmenter eller underenheder, der kommer sammen til at danne et enzym kaldet elektronoverførsel flavoprotein. ETFDH genet giver instruktioner til fremstilling af et andet enzym kaldet elektron overførsel flavoprotein dehydrogenase.
Glutarsyreæmi type II er forårsaget af en mangel i en af disse to enzymer. Electron transfer flavoprotein og elektron overførsel flavoprotein dehydrogenase er normalt aktive i mitokondrier, som er de energiproducerende centre af celler. Disse enzymer hjælper med at nedbryde proteiner og fedtstoffer til at give energi til kroppen. Når et af enzymerne er defekt eller mangler, opdeles delvist nedbrydelige næringsstoffer i cellerne og beskadiger dem, hvilket forårsager tegn og symptomer på glutarsyreæmi type II.
Personer med mutationer, der resulterer i et fuldstændigt tab af enten enzym produceret af ETFA-, ETFB- eller ETFDH-generne, vil sandsynligvis opleve de alvorligste symptomer på glutarsyreæmi type II. Mutationer, der gør det muligt for enzymet at opretholde en aktivitet, kan resultere i mildere former for sygdommen.
Lær mere om generne forbundet med glutarsyreæmi type II
ETFA ETFB ETFDH
Arve
Mønster
Denne tilstand er arvet i et autosomalt recessivt mønster, hvilket betyder, at begge kopier af genet i hver celle har mutationer. Forældrene til et individ med en autosomal recessiv tilstand hver bærer en kopi af det muterede gen, men de viser typisk ikke tegn og symptomer på tilstanden.
Andre navne Elektron overførsel flavoprotein mangel
EMA
ETFA-mangel
ETFB mangel
ETFDH-mangel
ethylmalonsyre-adipicaciduria
GA II
Glutarsyreæmi, type 2
Glutarsyreuria, type 2
GAL
MADD
Multiple acyl-CoA dehydrogenase mangel
Multipel FAD dehydrogenase mangel
Kilde National Institutes of Health