CPT II mangel

Carnitin palmitoyltransferase II mangel

Beskrivelse Carnitin palmitoyltransferase II (CPT II) mangel er en betingelse, der forhindrer kroppen i at bruge visse fedtstoffer til energi, især i perioder uden mad (fastende). Der er tre hovedtyper af CPT II-mangel: en dødelig neonatal form, en alvorlig infantil hepatocardio muskulær form og en myopatisk form.
Den dødelige neonatale form af CPT II-mangel bliver tilsyneladende kort efter fødslen. Spædbørn med denne form for sygdommen udvikler åndedrætssvigt, anfald, leversvigt, svækket hjertemuskel (kardiomyopati) og en uregelmæssig hjerteslag (arytmi). Berørte personer har også lavt blodsukker (hypoglykæmi) og et lavt niveau af ketoner, der produceres under nedbrydning af fedtstoffer og bruges til energi. Sammen kaldes disse tegn hypoketotisk hypoglykæmi. I mange tilfælde er hjernen og nyrerne også strukturelt unormale. Spædbørn med dødelig neonatal form af CPT II-mangel lever normalt i et par dage til et par måneder.
Den alvorlige infantile hepatocardio muskulære form af CPT II-mangel påvirker leveren, hjertet og musklerne. Tegn og symptomer vises normalt inden for det første år af livet. Denne form indbefatter gentagne episoder af hypoketotisk hypoglykæmi, anfald, en forstørret lever (hepatomegali), kardiomyopati og arytmi. Problemer relateret til denne form for CPT II-mangel kan udløses af perioder med fasting eller ved sygdomme som virale infektioner. Personer med den alvorlige infantile hepatocardiomuskulære form af CPT II-mangel er i fare for leversvigt, nervesystemskader, koma og pludselig død.
Den myopatiske form er den mindst alvorlige type af CPT II-mangel. Denne form er præget af tilbagevendende episoder af muskelsmerter (myalgi) og svaghed og er forbundet med nedbrydning af muskelvæv (rhabdomyolyse). Ødelæggelsen af muskelvæv frigiver et protein kaldet myoglobin, som behandles af nyrerne og frigives i urinen (myoglobinuri). Myoglobin får urinen til at være rød eller brun. Dette protein kan også skade nyrerne, hvilket i nogle tilfælde fører til livstruende nyresvigt. Epistomer af myalgi og rabdomyolyse kan udløses af motion, stress, eksponering for ekstreme temperaturer, infektioner eller faste. Den første episode forekommer sædvanligvis under barndommen eller ungdommen. De fleste mennesker med den myopatiske form for CPT II-mangel har ingen tegn på eller symptomer på lidelsen mellem episoder.
Frekvens CPT II-mangel er en sjælden lidelse. Den dødelige neonatale form er blevet beskrevet i mindst 18 familier, medens den svære infantile hepatocardiomuskulære form er blevet identificeret i ca. 30 familier. Den myopatiske form forekommer hyppigst, med mere end 300 rapporterede tilfælde.
Genetiske
Ændringer
Mutationer i CPT2-genet forårsager CPT II-mangel. Dette gen giver instruktioner til fremstilling af et enzym kaldet carnitin palmitoyltransferase 2. Dette enzym er essentielt for fedtsyreoxidation, som er multistep-processen, der bryder ned (metaboliserer) fedtstoffer og omdanner dem til energi. Fedtsyreoxidation finder sted inden for mitokondrier, som er de energiproducerende centre i celler. En gruppe fedtstoffer kaldet langkædede fedtsyrer skal være bundet til et stof kendt som carnitin for at komme ind i mitokondrier. Når disse fedtsyrer er inden for mitokondrier, fjerner carnitinpalmitoyltransferase 2 carnitinen og forbereder dem til fedtsyreoxidation. Fedtsyrer er en vigtig kilde til energi til hjertet og musklerne. I faste perioder er fedtsyrer også en vigtig energikilde for leveren og andre væv.
Mutationer i CPT2-genet reducerer aktiviteten af ??carnitinpalmitoyltransferase 2. Uden nok af dette enzym fjernes carnitin ikke fra langkædede fedtsyrer. Som følge heraf kan disse fedtsyrer ikke metaboliseres for at producere energi. Reduktion af energiproduktionen kan føre til nogle af træk ved CPT II-mangel, såsom hypoketotisk hypoglykæmi, myalgi og svaghed. Fedtsyrer og langkædede acylcarnitiner (fedtsyrer stadig knyttet til carnitin) kan også opbygges i celler og skade leveren, hjertet og musklerne. Denne unormale opbygning forårsager de andre tegn og symptomer på lidelsen.
Kilde National Institutes of Health