CPT I mangel

Carnitin palmitoyltransferase I-mangel

Beskrivelse Carnitin palmitoyltransferase I (CPT I) mangel er en betingelse, der forhindrer kroppen i at bruge visse fedtstoffer til energi, især i perioder uden mad (fastende). Alvorligheden af denne tilstand varierer blandt berørte personer.
Tegn og symptomer på CPT I-mangel vises ofte i den tidlige barndom. Berørte personer har normalt lavt blodsukker (hypoglykæmi) og et lavt niveau af ketoner, der produceres under nedbrydning af fedtstoffer og bruges til energi. Sammen kaldes disse tegn hypoketotisk hypoglykæmi.
Personer med CPT I-mangel kan også have en forstørret lever (hepatomegali), leverfunktion og forhøjede niveauer af carnitin i blodet. Carnitin, et naturligt stof erhvervet mest gennem kosten, bruges af celler til at behandle fedtstoffer og producere energi. Personer med CPT I-mangel er i fare for skade på nervesystemet, leversvigt, anfald, koma og pludselig død.
Problemer relateret til CPT I-mangel kan udløses af perioder med faste eller ved sygdomme som virale infektioner. Denne sygdom er undertiden forvekslet med Reye syndrom, en alvorlig lidelse, der kan udvikle sig hos børn, mens de ser ud til at komme sig ud af virale infektioner som kyllingepok eller influenza. De fleste tilfælde af Reye syndrom er forbundet med anvendelsen af aspirin under disse virusinfektioner.
Frekvens CPT I mangel er en sjælden lidelse; Færre end 50 berørte personer er blevet identificeret. Denne lidelse kan være mere almindelig hos Hutterite og Inuit-populationerne.
Genetiske ændringer Mutationer i CPT1A genet forårsager CPT I mangel. Dette gen giver instruktioner til fremstilling af et enzym kaldet carnitin palmitoyltransferase 1A, som findes i leveren. Carnitin palmitoyltransferase 1A er afgørende for fedtsyreoxidation, som er multistep-processen, der nedbryder (metaboliserer) fedt og omdanner dem til energi. Fedtsyreoxidation finder sted inden for mitokondrier, som er de energiproducerende centre i celler. En gruppe fedtstoffer kaldet langkædede fedtsyrer kan ikke komme ind i mitokondrier, medmindre de er knyttet til carnitin. Carnitin palmitoyltransferase 1A forbinder carnitin med langkædede fedtsyrer, så de kan komme ind i mitokondrier og bruges til at producere energi. I faste perioder er langkædede fedtsyrer en vigtig energikilde for leveren og andre væv.
Mutationer i CPT1A genet reducerer eller eliminerer virkningen af carnitinpalmitoyltransferase 1A alvorligt. Uden nok af dette enzym er carnitin ikke knyttet til langkædede fedtsyrer. Som følge heraf kan disse fedtsyrer ikke komme ind i mitokondrier og omdannes til energi. Reduceret energiproduktion kan føre til nogle af træk ved CPT I-mangel, såsom hypoketotisk hypoglykæmi. Fedtsyrer kan også opbygges i celler og skade leveren, hjertet og hjernen. Denne unormale opbygning forårsager de andre tegn og symptomer på lidelsen.
Arvemønster Denne tilstand er arvet i et autosomalt recessivt mønster, hvilket betyder, at begge kopier af genet i hver celle har mutationer. Forældrene til et individ med en autosomal recessiv tilstand hver bærer en kopi af det muterede gen, men de viser typisk ikke tegn og symptomer på tilstanden.
Andre navne til denne betingelse Carnitin palmitoyltransferase IA-mangel
CPT 1A-mangel
CPT-mangel, hepatisk, type I
CPT I mangel
Leveren form af carnitin palmitoyltransferase mangel
Kilde National Institutes of Health