COX mangel

Cytochrom c oxidase mangel

Beskrivelse Cytochrom c oxidase mangel er en genetisk tilstand, som kan påvirke flere dele af kroppen, herunder musklerne, der anvendes til bevægelse (skeletmuskler), hjertet, hjernen eller leveren. Tegn og symptomer på cytokrom c-oxidasmangel begynder normalt før 2 år, men kan forekomme senere hos mildt ramte individer.
Sværhedsgraden af cytokrom c oxidase mangel varierer meget blandt berørte individer, selv blandt dem i samme familie. Mennesker, der er let påvirket, har tendens til at have muskelsvaghed (myopati) og dårlig muskeltonus (hypotoni) uden andre sundhedsmæssige problemer. Mere alvorligt ramte mennesker har myopati sammen med alvorlig hjerne dysfunktion (encephalomyopati). Ca. en fjerdedel af personer med cytokrom c-oxidase mangel har en type hjertesygdom, der forstørrer og svækker hjertemusklen (hypertrofisk kardiomyopati). Et andet muligt træk ved denne tilstand er en forstørret lever, som kan føre til leversvigt. De fleste personer med cytokrom c-oxidase mangel har opbygget et kemikalie kaldet mælkesyre i kroppen (mælkesyreose), der kan forårsage kvalme og en uregelmæssig puls og kan være livstruende.
Mange mennesker med cytokrom c oxidase mangel har en specifik gruppe af funktioner kendt som Leigh syndrom. Tegn og symptomer på Leigh syndrom omfatter tab af mental funktion, bevægelsesproblemer, hypertrofisk kardiomyopati, spiseforstyrrelser og hjerneabnormiteter. Cytochrom c oxidase mangel er en af de mange årsager til Leigh syndrom.
Cytochrom c-oxidasemangel er ofte dødelig i barndommen, selv om nogle personer med milde tegn og symptomer overlever i ungdomsåren eller voksenlivet.
Frekvens I Østeuropa estimeres cytokrom c oxidasemangel hos 1 ud af 35.000 individer. Udbredelsen af ??denne tilstand uden for denne region er ukendt.
Genetiske
Ændringer
Cytochrom c-oxidasemangel skyldes mutationer i et af mindst 14 gener. Hos mennesker findes de fleste gener i DNA i cellekernen (nukleært DNA). Imidlertid findes nogle gener i DNA i specialiserede strukturer i cellen kaldet mitokondrier. Denne type DNA er kendt som mitokondrie DNA (mtDNA). De fleste tilfælde af cytokrom c oxidase mangel er forårsaget af mutationer i gener fundet inden for nukleært DNA; I nogle sjældne tilfælde forårsager mutationer i gener, der ligger i mtDNA, denne tilstand.
De gener, der er forbundet med cytokrom c-oxidasemangel, er involveret i energiproduktion i mitokondrier gennem en proces kaldet oxidativ phosphorylering. Genmutationerne, der forårsager cytokrom c-oxidasemangel, påvirker et enzymkompleks, der hedder cytochrom c oxidase, som er ansvarlig for et af de sidste trin i oxidativ phosphorylering. Cytochrom c oxidase består af to store enzymkomplekser kaldet holoenzymer, som hver består af flere proteinunderenheder. Tre af disse underenheder er fremstillet af mitokondrie gener; Resten er produceret fra nukleare gener. Mange andre proteiner, alle produceret fra nukleare gener, er involveret i at samle disse underenheder i holoenzymer.
De fleste mutationer, der forårsager cytochrom c-oxidase, ændrer proteiner, der samler holoenzymerne. Som et resultat er holoenzymerne enten delvist samlet eller ikke samlet i det hele taget. Uden komplette holoenzymer kan cytochrom c oxidase ikke danne. Mutationer i de tre mitokondrie-gener og et par nukleare gener, som giver instruktioner til fremstilling af holoenzym-underenhederne, kan også forårsage cytokrom-c-oxidase-mangel. Ændrede subunitproteiner reducerer holoenzymernes funktion, hvilket resulterer i en ikke-funktionel version af cytochrom c oxidase. En mangel på funktionel cytochrom c oxidase forstyrrer det sidste trin af oxidativ phosphorylering, hvilket medfører et fald i energiproduktionen.
Forskere mener, at nedsat oxidativ phosphorylering kan føre til celledød ved at reducere mængden af energi, der er tilgængelig i cellen. Visse væv, der kræver store mængder energi, såsom hjernen, musklerne og hjertet, synes særligt følsomme over for fald i cellulær energi. Celledød i andre følsomme væv kan også bidrage til træk ved cytokrom c-oxidasemangel.
Lær mere om generne forbundet med cytokrom c oxidase mangel COA5 COX6B1 COX10 COX14 COX15 FASTKD2 LRPPRC MT-CO1 MT-CO2 MT-CO3 SCO1 SCO2 SURF1 TACO1 mitokondriel DNA
Arvs mønster Cytochrom c-oxidasemangel kan have forskellige arvemønstre afhængigt af genet involveret.
Når denne tilstand er forårsaget af mutationer i gener inden for nukleært DNA, er det arvet i et autosomalt recessivt mønster, hvilket betyder, at begge kopier af genet i hver celle har mutationer. Forældrene til et individ med en autosomal recessiv tilstand hver bærer en kopi af det muterede gen, men de viser typisk ikke tegn og symptomer på tilstanden.
Når denne tilstand er forårsaget af mutationer i gener inden for mtDNA, er den arvet i et mitokondrielt mønster, der også er kendt som moderens arv. Dette arvs mønster gælder for gener indeholdt i mtDNA. Fordi ægceller, men ikke sædceller, bidrager mitokondrier til det udviklende embryo, kan børn kun arve lidelser som følge af mtDNA-mutationer fra deres mor. Disse lidelser kan forekomme i hver generation af en familie og kan påvirke både mænd og kvinder, men fædre overlever ikke træk i forbindelse med ændringer i mtDNA til deres børn.
Andre navne til denne betingelse Komplekse IV-mangel
COX-mangel
Cytochrom-c oxidase mangel
Mitokondrie kompleks IV mangel
Kilde National Institutes of Health